Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ένας τύραννος, αναδύεται όταν εμφανίζεται αρχικά ως προστάτης"


Ντίνα Μαρκοπούλου,σκίτσο ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ,

 εάν η χρεία
Άχ Ελλάδα μου, εσύ, αλλοτινή ιέρεια σε αρχαίους ναούς, ορισμένη εκεί στα άδυτα των ιερών, με τιμές......και ξάφνου, τάραξε την ηρεμία σου η απειλή των Βαρβάρων.
Νάσου και τρέξαν οι προστάτες σου να σε βοηθήσουν.
Αναθάρεψες,..είπες γλύτωσα....μα,...πώς κατήντησες εσύ που ήσουν Ιέρεια των Ναών, μια ιερόδουλη, σε φθηνά πορνεία; με ορθάνοιχτα πόδια να σε μαγαρίζουν τα μιαρά χέρια της τρόικας και του Δ.Ν.Τ.;
Οι προστάτες σου; έγιναν οι τύραννοί σου που σε αναγκάζουν να ....εκπορνεύεσαι....

''Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις.''
Ως σύγχρονοι πολίτες δεν ασχολούμαστε με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Δεν ενημερωνόμαστε σωστά, έχουμε άγνοια με θέματα που σχετίζονται με την πολιτική, τα οικονομικά, τα νομικά κ.ά. Είμαστε επιρρεπείς στο φανατισμό και δε συμμετέχουμε στα κοινά. Δεν έχουμε όραμα για το μέλλον και ουσιαστικά δεν καλλιεργούμε μέσα μας κάποια ιδεολογία. Επίσης δεν έχουμε συναίσθηση σε ποιά τάξη  ανήκουμε και ποιά συμφέροντα πρέπει να υπερασπιστούμε.
 Εν μέρει έχουμε δίκιο. Αγωνιζόμαστε ολημερίς,να τα προλάβουμε όλα. Οικογένεια, δουλειά και υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν να έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούμε με κοινωνικά προβλήματα.
 
 Επίσης δεν καταλαβαίνουμε τη θέση μας μέσα στη κοινωνία. Δηλαδή, οτι για το σύστημα εξουσίας είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν έχει σημασία αν είμαστε εργάτες ή πτυχιούχοι, δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή πανεπιστημιακοί. Όλοι είμαστε αδύναμοι σε σχέση με την εξουσία και θα μείνουμε αδύναμοι αν δεν καταλάβουμε το ρόλο μας. Οι πολιτικοί είναι υπάλληλοί μας και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε, όχι το αντίθετο. Με σεβασμό όταν κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά με αυστηρότητα όταν παρεκτρέπονται. Ο πολίτης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του.
Η κρίση το έκανε τελείως ξεκάθαρο αυτό. Ισοπέδωσε τους πάντες και μάλιστα με ειρωνικό τρόπο.
Οι πολιτικοί που ίσως κάποτε εμπιστευόμασταν αποκαλύπτονται όλο και πιο αναξιόπιστοι. Η διαφθορά επικρατεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και οι “αντιπρόσωποι” της δημοκρατίας μας σε όλα τα επίπεδα μας έχουν προδώσει.
 Δεν αντιδράμε σε αυτά που γίνονται. Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούμε υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών και σκάνδαλα στα οποία κανένας δεν έχει τιμωρηθεί.
Για δικαιοσύνη φυσικά ούτε λόγος. Προέχει το ατομικό συμφέρον.
 Έχουμε γίνει τα πειραματόζωα της Ευρώπης. Από τη μια, ίσως είναι καλύτερα που η κρίση χτύπησε εμάς πρώτους, γιατί θα είμαστε και οι πρώτοι που θα βρούμε τη λύση. Δεν ζούμε με αυταπάτες, όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε και να απολογούμαστε γι' αυτό που μας συμβαίνει.

Πρέπει όμως, να αποδεχτούμε την ενοχή μας και ν' αλλάξουμε, γιατί:

Πλουτίσαμε, δίχως μόχθο.
Νοιώσαμε ηδονή, δίχως συνείδηση
Πήραμε γνώση, δίχως να δαμάσουμε χαρακτήρα
Κάναμε εμπόριο, δίχως ηθική
Ανακαλύψαμε επιστήμες, δίχως ανθρωπιά
Λατρέψαμε, δίχως να θυσιάσουμε.
''Δε μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους ωκεανούς, αν δεν έχουμε το κουράγιο να χάσουμε την ακτή από τα μάτια μας''

 

Ντίνα Μαρκοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.