Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Μικρασιάτης | Δίκτυο Ενημέρωσης των Μικρασιατικών Συλλόγων


Ετος συμπαράστασης και αλληλεγγύης το 2014 για την Ενωση Μικρασιατών Ν.Ιωνίας Η Καππαδοκία

 
osted: 01 Feb 2014 03:08 AM PST

Η Ένωση Μικρασιατών Ν. Ιωνίας ΄΄ Η ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ΄΄ έκοψε την πίτα της στην κατάμεστη από κόσμο , αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του δήμου Νέας Ιωνίας και ανακήρυξε έτος συμπαράστασης, αλληλεγγύης προς τους αδύναμους συνανθρώπους μας ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα δύσκολα που έρχονται.
Τη γιορτή άνοιξε η παραδοσιακή χορωδία του Δήμου Ν.Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του κ. Στάθη Ουλκέρογλου με κάλαντα από την παράδοση μας.
Η ταμίας της ένωσης μας Έλλη Γκινάκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε τα καλύτερα , ελπίδα, αισιοδοξία, και υγεία για όλους.
Στο βήμα ανέβηκε η πρόεδρος κ. Κούλα Μπρόλιου η οποία αφού έδωσε τις ευχές της, έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Αναφέρθηκε κυρίως στις δράσεις εθελοντισμού της ένωσης, στη βοήθεια που παρέχουν οι Καππαδοκες στο κοινωνικό έργο του δήμου με τις εξορμήσεις στα σουπερ μάρκετ στο κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, ιματιοθήκη, στη στέγη ανηλίκων. Επίσης βοηθά ενεργά ΄΄ το εργαστήρι με άτομα με ειδικές ανάγκες που βρίσκεται στο Ίλιον και την ενορία του Άγιου Ευσταθίου Νεαπολέως, όπου βρίσκονται τα γραφεία της .
Στην συνέχεια της εκδήλωσης έγινε η βράβευση, 4 νέων παιδιών γεννημένων το 1995 που πέρασαν στα Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα παιδιά είναι η Καλλίνογλου Ασημίινα, η Ρηγοπούλου Νεφέλη, ο Τακλάκογλου Αργύρης και ο Σαββόπουλος Σταύρος. Την βράβευση έκαναν ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ .Ηρακλής Γκότσης, η αντιδήμαρχος Παιδείας κ Όλγα Κατημερτζή , ο αντιπεριφεριάρχης κ.Κώστας Μανιάτης και ο διευθυντής του 3ου Επαλ Ν.Ιωνιας κ. Μιλτιάδης Καναββός.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας. Πρώτος έκοψε κομμάτι ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας ο όποιος είπε ότι μεγάλωσε σε γειτονιά Καππαδόκων στη Νεάπολη, είναι επίτιμο μέλος και θυμήθηκε μια ιστορία όταν ήταν παιδάκι με μια Καππαδόκικη γιαγιά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρόεδροι των δημοτικών παρατάξεων Δημιουργία- Αλληλεγγύη κ Μανούρης Παναγιώτης, Ελπίδα για την Νέα Ιώνια κ. Τσοπανϊδης η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Θωμαΐδη, αντιδήμαρχοι ,δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων.


The post Ετος συμπαράστασης και αλληλεγγύης το 2014 για την Ενωση Μικρασιατών Ν.Ιωνίας Η Καππαδοκία appeared first on Δίκτυο Mikrasiatis.gr | Ενημέρωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
«Νύφη η Μαρίτσα η πρόσφυγγα» από τη Θεατρική Ομάδα Εφεσος
Posted: 01 Feb 2014 02:46 AM PST

Το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων σας προσκαλεί την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 στην θεατρική παράσταση με τίτλο «Νύφη – Μαρίτσα η πρόσφυγγα» του Αντώνη Παπαδόπουλου, στην αίθουσα ΠΛΕΙΑΔΕΣ του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης) που θα παρουσιαστεί από την θεατρική ομάδα «ΕΦΕΣΟΣ» .
Το έργο αναφέρεται στους πρώτους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στη Νίκαια και τα προβλήματα που συνάντησαν στη προσπάθεια αποδοχής τους από τους υπόλοιπους κατοίκους.
Σκηνοθεσία Αντώνης Παπαδόπουλος. Σκηνικά : Τάσος Κανάκης. Μουσική : Γιώργος Κομνάς. Ώρα έναρξης 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Με τιμή για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                             Η Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Κρασσόπουλος            Βασιλική Λάσκαρη

The post «Νύφη η Μαρίτσα η πρόσφυγγα» από τη Θεατρική Ομάδα Εφεσος appeared first on Δίκτυο Mikrasiatis.gr | Ενημέρωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
No related posts.
Το φλουρί της ΠΟΘΣ στη δάσκαλα της Θράκης Χαρά Νικολοπούλου
Posted: 01 Feb 2014 02:41 AM PST

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η προσέλευση στην κοπή της βασιλόπιτας της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ υπήρξε αρκετά ικανοποιητική. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζίκώστας ενώ ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου απέστειλε τηλεγράφημα, ο αξιολόγοτατος καθηγητής του Α.Π.Θ. κ., Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Χαριλάου Κ. Κεραμέως δια του Προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Κεραμέα και μελών της οικογενείας του, ο επίτιμος πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κ. Πέτρος Τσιφουντούδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σερραϊκών συλλόγων Θεσσαλονίκης κ. Νούλης, ο Πρόεδρος των Δυτικομακεδονικών Σωματείων, εκπρόσωποι συλλόγων μελών από τη Φλώρινα, την Πτολεμαίδα, τη Βέροια, την Κατερίνη, τη Λάρισα, το Βόλο, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, την Καβάλα, και από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και αρκετοί φίλοι.
Ο ομιλητής, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Δημήτριος Νικολαίδης εξιστόρησε τη διαδρομή της βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανούπολης από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας έμμεσα τον πολιτισμό και το μέγεθος της παιδείας στην αλησμόνητη Θράκη μας, Η Π.Ο.Θ.Σ. τον τίμησε για την πολυετή του προσφορά  στο χώρο της παράδοσης και για τη συνεργασία του με τους αρμόδιους φορείς για τη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής  βιβλιοθήκης. Την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλάου Κ.Κεραμέως κ. Κωνσταντίνος Κεραμεύς.

Η παρουσία της κ. Χαράς Νικοπούλου, της Δασκάλας της Θράκης και η παρουσία του συζύγου της  ήταν ιδιαίτερη τιμή για την Π.Ο.Θ.Σ.  Από το βήμα που της δόθηκε παρουσίασε το πολυποίκιλο έργο της «ΚΙΒΩΤΟΥ ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΖΒΙΖΗ». Η Π.Ο.Θ.Σ. την τίμησε για τους αγώνες της στη Θράκη μας και για την προσφορά της στο Θρακικό Ελληνισμό.

Τέλος τον ακρίτα της Ιμβρου κ. Νικόλαο Δολδούρη παρουσίασε ο έφορος δημοσίων σχέσεων κ. Ιωάννης Κουριαννίδης και  η Π.Ο.Θ.Σ. τον τίμησε για το έργο του στην Ιμβρο. Την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Πέτρος Τσιφουντούδης.
Το φλουρί έπεσε στη Δασκάλα της Θράκης  μας κυρία Χαρά Νικοπούλου. Ο κόσμος έφυγε ευχαριστημένος για τα όσα άκουσε και είδε και συνεχάρη το Δ.Σ. για τις ενέργειες του και το παρότρυνε να συνεχίσει τις προσπάθειες του.
Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.
Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος
Πρόεδρος.

The post Το φλουρί της ΠΟΘΣ στη δάσκαλα της Θράκης Χαρά Νικολοπούλου appeared first on Δίκτυο Mikrasiatis.gr | Ενημέρωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
4η διάλεξη του Θοδωρή Κοντάρα για τα Βουρλά Μικράς Ασίας
Posted: 01 Feb 2014 02:33 AM PST

ΕΝΩΣΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΩΝ Μ. ΑΣΙΑΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στο πλαίσιο της γνωριμίας μας με την ιστορία και τον πολιτισμό της αξέχαστης μικρασιατικής πατρίδας μας, των Βουρλών της Ερυθραίας Μ. Ασίας, σας προσκαλούμε την Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18:30, στην τέταρτη διάλεξη του φιλόλογου Θοδωρή Κοντάρα με θέμα
«Η τελευταία ελληνική ζωή των Βουρλών της Ερυθραίας, 1830-1922»,

που θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας (ΚΕΜΙΠΟ, Πατρ. Ιωακείμ 4 – Νέα Ιωνία, απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ).
Μια ιστορική αναδρομή στα νεότερα Βουρλά των παππούδων μας. Ένα σεργιάνι – όνειρο ζωής για πολλούς Μικρασιάτες – στα τελευταία απομεινάρια της βουρλιώτικης Ρωμιοσύνης.
Περπατώντας στις εξοχές ή στα σοκάκια των Βουρλών και των τριγυρινών χωριών, θα βαδίσουμε στο χώρο και την ιστορία του, πάνω στα προγονικά μας χνάρια, από το νωχελικό Γκιούλμπαξε και τα αμμουδερά εγγλεζονησιώτικα ακρογιάλια ίσαμε τους απέραντους αμπελώνες και τους πολύβουους μαχαλάδες του Βουρλά. Το λιμανάκι της Σκάλας και οι κλαζομενιακές σαρκοφάγοι, οι βουρλιώτικοι κουλάδες με τις χρυσοφόρες κουρμούλες της σταφίδας, οι λόφοι της άφαντης πολιτείας και τα απέραντα τιμάρια της βυζαντινής οικογένειας των Βρουλάδων, τα λεσπέρικα σπίτια και τα αρχοντικά των φατόρων, ο Άη-Γιώργης ο Αρφανός κι η Βρυσάρα του Σιραμαχαλά θα μας πουν την ιστορία τους, από τα βάθη της ελληνικής αρχαιότητας μέχρι εκείνη την αξημέρωτη Κυριακή της 4ης Σεπτεμβρίου 1922, όταν το φως παραχώρησε τη θέση του στο έρεβος και πάγωσαν τα γέλια των κοριτσιών στα μάτια της θαυματουργής Παναγιάς της Βουρλιώτισσας.
Ένα προσκύνημα στην πατρογονική γη, που ακόμη μας πληγώνει με τις καυτές της μνήμες, για να νιώσουμε τον απόηχο της σφριγηλής, αλλά μαρτυρικής βουρλιώτικης Ρωμιοσύνης, η οποία υπήρξε από τον 18ο αιώνα μια από τις δυναμικότερες εστίες του νεότερου Ελληνισμού.

Τη διάλεξη εμπλουτίζει οπτικό υλικό (διαφάνειες) από το αρχείο του ομιλητή.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Φώτης Καραλής, 69 33 340 007

The post 4η διάλεξη του Θοδωρή Κοντάρα για τα Βουρλά Μικράς Ασίας appeared first on Δίκτυο Mikrasiatis.gr | Ενημέρωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης έκοψε την πίτα του
Posted: 01 Feb 2014 02:29 AM PST

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας 2014 του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου επι της οδού Κωστή Βάρναλη 12 στην Μεταμόρφωση.
Την εκδήλωση παρακολούθησε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, πλήθος κόσμου μέλη και φίλοι του Συλλόγου, ο Δήμαρχος της πόλης Κος Μιλτιάδης Καρπέτας, άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας καθώς και εκπρόσωποι άλλων Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Κος Αμανατίδης Ιωαν. Θεόδωρος αντιπρόεδρος του Συλλόγου ως εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ένα σύντομο χαιρετισμό στους καλεσμένους απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κος Αμανατίδης Ευστ. Θεόδωρος σε ποντιακή διάλεκτο, όπως επίσης και ο Δήμαρχος της πόλης Κος Μιλτιάδης Καρπέτας.
Έγινε ένας σύντομος απολογισμός της χρονιάς που πέρασε με ιδιαίτερη αναφορά σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου (παλαιές και νέες), καθώς επίσης σε ήθη και έθιμα του Πόντου κατά την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς όπου στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκε και video με το έθιμο των «Μωμογέρων» και στο τέλος τα παιδιά του Συλλόγου απήγγειλαν τα κάλαντα.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού χόρεψαν ποντιακούς χορούς.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδρομή μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας
www.facebook.com/efxsinospontos
Δελτίο Τύπου
Με εκτίμηση
Δ.Σ.
The post Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης έκοψε την πίτα του appeared first on Δίκτυο Mikrasiatis.gr | Ενημέρωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.