Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση Κ.Γκιουλέκα για τον εντοπισμό φοροφυγάδων από τις λίστες καταθετών




ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
Βουλευτής Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ,
Βουλευτής Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
02/11/2012

Ερώτηση για την έρευνα και τον εντοπισμό φοροφυγάδων από τις διάφορες λίστες καταθετών κατέθεσε σήμερα, 2 Νοεμβρίου 2012, στην Βουλή ο βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.
Στην Ερώτησή του ο Κ. Γκιουλέκας επισημαίνει το γεγονός ότι σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη που η Βουλή των Ελλήνων καλείται, για άλλη μια φορά, να αποφασίσει ένα νέο πακέτο επώδυνων και επαχθών μέτρων για τον ελληνικό λαό, καθίσταται άκρως αναγκαίο, για λόγους ηθικής τάξεως και αποκατάστασης του αισθήματος περί δικαίου, η κυβέρνηση να στραφεί χωρίς καμία χρονοτριβή προς την κατεύθυνση μιας παράλληλης ενδελεχούς έρευνας για τις περιβόητες λίστες, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
 
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση, πέρα από την οποιαδήποτε έρευνα και έλεγχο διεξάγονται από την Δικαιοσύνη, με δικό της ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό να ερευνήσει πλήρως όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διάφορες λίστες καταθετών και να επιβληθεί παραδειγματική φορολόγηση, με κλίμακες πολύ μεγαλύτερες των ισχυουσών από την κείμενη φορολογική νομοθεσία, σε εκείνους που θα αποδειχθεί ότι φοροδιέφυγαν.




                                                                                                Από το Γραφείο Τύπου





*Ακολουθεί η Ερώτηση όπως αυτή κατατέθηκε σήμερα, 2 Νοεμβρίου 2012, στην Βουλή.












ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ                                     
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                            
ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ερώτηση

προς τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιάννη Στουρνάρα,

ΘΕΜΑ: Έρευνα και εντοπισμός φοροφυγάδων από λίστες καταθετών
          Σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη που η Βουλή των Ελλήνων καλείται, για άλλη μια φορά, να αποφασίσει ένα νέο πακέτο επώδυνων και επαχθών μέτρων για τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, καθίσταται άκρως αναγκαίο, για λόγους ηθικής τάξεως και αποκατάστασης του αισθήματος περί δικαίου, η κυβέρνηση να στραφεί αμέσως, χωρίς καμία χρονοτριβή, προς την κατεύθυνση μιας παράλληλης ενδελεχούς έρευνας για τις περιβόητες λίστες, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Η κυβέρνηση, πέρα από την οποιαδήποτε έρευνα και έλεγχο διεξάγονται από την Δικαιοσύνη, οφείλει με δικό της ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό να ερευνήσει πλήρως όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διάφορες λίστες καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού και να εντοπίσει τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, προκειμένου να επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις διοικητικού και φορολογικού χαρακτήρα σε εκείνους που αποδεδειγμένα φοροδιέφυγαν.
          Είναι απαραίτητο να επιβληθεί παραδειγματική φορολόγηση, με κλίμακες πολύ μεγαλύτερες των ισχυουσών από την κείμενη φορολογική νομοθεσία, σε εκείνους που θα αποδειχθεί ότι φοροδιέφυγαν, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με τις όποιες άλλες ευθύνες εντοπιστούν και καταλογιστούν σε βάρος τους. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
           Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση; Αν, ήδη, βρίσκεται αυτό στο σχεδιασμό του Υπουργείου, να μας γνωρίσει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί έως τώρα προκειμένου να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες;
Πώς σκέφτεται και τι είδους κυρώσεις πρόκειται να επιβάλλει στις περιπτώσεις που θα αποδειχτεί ότι υπήρξε φοροδιαφυγή;
Ποια θα είναι η φορολόγηση στα εισοδήματα και τις καταθέσεις, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις και τον έλεγχο του πόθεν έσχες;

                                                                                     
            Αθήνα 02.11.2012
                                                                                        Ο Ερωτών Βουλευτής
 
                                                                             Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
                                                                                                Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.