Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ – ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

    Ήρθαν – ήρθαν , μια λέξη γνωστή σε όλους μας , μια λέξη που ακούγεται όλο και πιο συχνά. 


Βασίλης Δαγρές,

     

            Ήρθαν λοιπόν , ήρθαν αυτοί με τα μαύρα και τις μαύρες γραβάτες , έχοντας το ύφος, ‘’ του ήρθαμε να επιβάλλουμε ’’ , ‘’ του ήρθαμε , και  βαράτε προσοχές ‘’ για να χρησιμοποιήσω έναν όρο που χρησιμοποιούσαν οι φαντάροι στους στρατώνες.  
            Τους βλέπεις όπως βγαίνουν από τα μαύρα αυτοκίνητα τους και αναρωτιέστε ποιοι είναι αυτοί . Είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας όπως συνηθίζεται να προβάλλονται  από τα  μεγαλοκάναλα από την εποχή των μνημονίων σε αντιπαραβολή από την τον τίτλο της ταινίας ‘’ από την εποχή των παγετώνων ‘’ . 

    
             Κλείνω τα μάτια μου , προκαλώ τα συναισθήματα μου , στο σκοτεινό θάλαμο του μυαλού μου αρχίζει να προβάλλεται η ταινία , η πρώτη εικόνα πέφτει , οι μορφές των πρωτοπαλίκαρων των δανειστών μας , αυτοί οι κύριοι με τα μαύρα κουστούμια και τις μαύρες γραβάτες. Προσπαθώ να μπω στην θέση του θεατή , ανάμεικτα συναισθήματα , φόβος , δέος , ο ανθρωπάκος κρυμμένος στην γωνία , κρύος ιδρώτας ήρθαν οι άνθρωποι με τα μαύρα , χρωστάω , από πού δεν ξέρω άλλα χρωστάω δεν μπορεί να είναι αλήθεια , ψέματα είναι όλα αυτά , η αγωνία κορυφώνεται , ανοίγω τα μάτια  .       
               Η δύναμη της εικόνας.
               Ομολογώ ότι οι στυλίστες του ΔΝΤ , και της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης  έχουν κάνει πράγματι καλή δουλειά , την δουλειά της προβολής την αναλαμβάνουν οι εγχώριοι.
            Ήρθαν λοιπόν , αναμεταδίδονται μέσα απο τα δελτία των οκτώ οι  αναστεναγμοί της χαράς και της ανακούφισης από τούς εξουσιαστές αυτού του άθλιου εξουσιαζόμενου λαού των τεσσάρων χιλιάδων αυτοκτονιών , που τώρα κανείς δεν μιλά , των παιδιών που πεινάνε, των σχολείων που καταρρέουν , της μόρφωσης έναντι της εκπαίδευσης , και των δύο εκατομμυρίων ανέργων, των μισθωτών των τριακοσίων ευρώ , των απολυμένων  κλπ κλπ . 
            Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις πάλι οι παλικαράδες της συγκυβέρνηση μας θα αντιμετωπίσουν τα μαύρα κοράκια των δανειστών μας , το ‘’ μας ‘’ μας το τονίζουν με εικόνα και λόγια τα δελτία των οκτώ , μην τυχόν και ξεχαστούμε,  δεν είναι οι δανειστές γενικά , είναι οι Δανειστές μας . Θα γίνει η μονομαχία στο ΕΛ ΠΑΣΣΟ , και άλλος τίτλος από ταινία μου ήρθε συνηρμικά πρέπει να το ομολογήσω , πραγματικά αξέχαστη ταινία ιδίως με την μουσική του ιταλού ΕΝΙΟ ΜΟΡΙΚΌΝΕ .    
             Λοιπόν άνθρωπε μου εσύ που θέλεις να λέγεσαι και να φέρεις τον τίτλο του πολίτη τι πιστεύεις από όλα αυτά ;
            Εσύ με την μακρά και σύγχρονη ιστορία σου τώρα κάθεσαι στην γωνία και παρακολουθείς , και παρακολουθείς …
            Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδιαβάσεις το μικρό βιβλιαράκι του Βίλχελμ Ράιχ το ολιγοσέλιδο το γνωστό ‘’ Άκου  Ανθρωπάκο ‘’ για να ξανά νιώσεις την εξουσία σου απέναντι σε αυτά τα μαύρα κοράκια που σε περιτρυγυρίζουν εδώ και καιρό.
                                                                                        Βασίλης Δαγρές

Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος αλλά παντού είναι αιχμάλωτος. Κείνος που θεωρεί τον εαυτόν του αφέντη των άλλων ,είναι σίγουρα περισσότερο σκλάβος απ αυτούς. Πως έγινε η αλλαγή αυτή ; Δεν το γνωρίζω.  

                                                                                          Ζαν Ζακ Ρουσσώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.