Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

(Νο2) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ – ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ...από τον Βασίλη Δαγρέ




  
                         
    Είναι καθιστός πάνω στο γραφείο του . Θέλει να συλλογιστεί μα δεν μπορεί. Κλείνει  τα μάτια του και αφήνει την σκέψη του , και την λογική του σαν δύο δίδυμα αδελφάκια , τα οποία το ένα εξαρτάται από το άλλο να περιπλανηθούν μέσα στις σκέψεις και τα νοήματα . Νοήματα και σκέψεις μεγάλων ανθρώπων , ανθρώπων σπουδαγμένων , ανθρώπων του πανεπιστημίου , ανθρώπων που ξέρουν να χειρίζονται σωστά τις λέξεις και τα νοήματα. 

    Ο λαβύρινθος μεγάλος , ο δρόμος μακρύς και δύσβατος που σε οδηγεί στον μεγάλο κήπο με τα νοήματα και τις λέξεις. Δύσκολη και η πρώτη συνάντηση , σε εξέχουσα θέση μέσα στον κήπο κορδωτή και καμαρωτή η λέξη Φασισμός , και όλα τα παράγωγα αυτής , δίπλα της βρίσκεις και τις άλλες αδελφές λέξεις όπως την Δούλος ,την  Σκλαβιά,  την Ολιγαρχία , την Δικτατορία , την Ναζισμός , και τόσες άλλες λέξεις , λέξεις που μόνο άνθρωποι με διανοητική καθυστέρηση εξουσίας θα τις χρησιμοποιούσαν. Καμαρωτές και περήφανες όλες , και αυτό γιατί  , γιατί εδώ και χρόνια αυτές ήταν στο περιθώριο , αλλά τώρα με την φτώχια ,την μιζέρια ,την δουλεία , και την μεγάλη ηθική κατάπτωση , απλοί άνθρωποι άρχισαν να τις συνδέουν με την εξουσία , Φασισμός εξουσία , Ολιγαρχία εξουσία , Δικτατορία εξουσία , Ναζισμός εξουσία , ισοδυναμούν με την επιβολή της εξουσίας από άνθρωπο πάνω σε άνθρωπο με βίαιο τρόπο. Λέξεις κορδωτές και καμαρωτές , και πώς να μην είναι άλλωστε όταν σπουδαγμένοι , πανεπιστημιακοί άνθρωποι τις ξεθάβουν ως νεκροθάφτες ,είτε προφέροντας και υιοθετώντας αυτές , είτε κουνώντας το τεντωμένο χέρι τους με  το δάχτυλο της εξουσίας τους .
    Πως μπορεί ένας ακαδημαϊκός και μάλιστα ένας φιλόλογος που όπως λέει ξέρει να χειρίζεται τις λέξεις και τα νοήματα ,  που διδάσκει Αριστοφάνη , να λέει ποιος ο πανεπιστημιακός αυτός , ο σοφός αυτός διδάσκαλος , ότι όσοι έχουν εξουσία θα πρέπει να έχουν και φασίζουσα λογική , έτσι ώστε οι νέοι μας , αυτοί που θα αποτελέσουν το αύριο της χώρας μας , να  τρώνε τις σφαλιάρες τους , για να αλλάξουν νοοτροπία και λογική , όπως γίνεται και στους πολιτισμένους , και νοικοκύρηδες λαούς της ομοσπονδίας , και αναφέρει  ως παράδειγμα χωρίς ντροπή , τους Γερμανούς φίλους μας , ναι αυτούς που ανάδειξαν τον ναζισμό , που από τα σπλάχνα του βγήκε ο Αδόλφος Χίτλερ , αυτούς που κάποιες δεκαετίες πίσω μας νοικοκύρεψαν καλά , αυτούς τους νοικοκύρηδες που και σήμερα παρ όλα αυτά που μας έχουν κάνει , μας κουνάνε , πανεπιστημιακέ μου , θρασύδειλα το δάχτυλο .  
    Και παραιτήθηκε ο πανεπιστημιακός μας , λέγοντας μας , ότι διδάσκει και Αριστοφάνή και ότι συμπερασματικά θα πρέπει να υπακούμε στους νόμους όπως το αποδεικνύει και στα έργα του ο Αριστοφάνης , φυσικά δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει τις διαφορές του νόμου του τότε με το τώρα..   
    Αυτά έλεγε ο μορφωμένος πανεπιστημιακός μας , νοικοκύρης άνθρωπος και αυτός , που ξέρει να χειρίζεται τις λέξεις και τα νοήματα. Και να η λέξη φασισμός να στέκεται κορδωτή καμαρωτή  γεμάτη υπερηφάνεια στον κήπο με τις λέξεις και τις έννοιες , και πώς να μην είναι άλλωστε ,  όταν έννοιες και λέξεις όπως Δημοκρατία , ελευθερία , δίκαιο έχουν μπει στο περιθώριο και στα μπουντρούμια του αυταρχισμού, και δεν υπάρχει κανείς μορφωμένος να τις απελευθερώσει να μπει μπροστά και να δώσει άλλη πνοή στον λαό , το έθνος , και την πατρίδα. Τι νομίζεις ότι θα περίσωσης και θα νοικοκυρέψεις  πανεπιστημιακέ μου με την φασίζουσα λογική . Α και για να μην το ξεχάσω πανεπιστημιακέ μου όταν μιλάς για νόμους , θα πρέπει να έχεις κατά νου , ότι ο νόμος δημιουργήθηκε από τον πολίτη άνθρωπο για να εξυπηρετήσει αυτόν και όχι το αντίθετο.
 Και κάτι άλλο πανεπιστημιακέ μου , εσύ που ξέρεις να χειρίζεσαι τις λέξεις και τα νοήματα , διάβασε και κατανόησε την ιστορία αυτού του λαού και του έθνους , διάβασε φιλόλογε πανεπιστημιακέ μου και λίγο Σοφοκλή , γιατί ο νόμος για να είναι σωστός θα πρέπει να διαφυλάσσεται από τον άγραφο νόμο , να σου θυμίσω πανεπιστημιακέ μου ότι και ο Χίτλερ νόμους παρήγαγε, και αυτούς ακολουθούσε.
  Λοιπό πανεπιστημιακέ μου καληνύχτα , και αύριο μέρα είναι,  και ίσως οι έννοιες και οι λέξεις περί ελευθερίας ανεξαρτησίας αποκτήσουν την καθώς πρέπει σημασία τους. Καληνύχτα…

                                                                                                                  28-11-2014
                                                                                                                    ΒΑΣ ΔΓΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.