Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Σήμερα στις 19:30 παρουσίαση του νέου βιβλίου - εγχειρίδιο εκμάθησης σκίτσου ΒΗΜΑΝ ΒΗΜΑΝ ΜΑΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΚΕΔΙΑΣΜΑΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ στον Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού...

Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού, μαθήματα σκίτσου στα Ποντιακά, ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ,
                                            

Βήμαν -  Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν γι’ Αμάθετους Νο1
Μαθήματα σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο.


Μαθήματα σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο από τον Πόντιο ( στην καταγωγή)  σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη. Δεν είναι Ποντιακό ανέκδοτο, είναι πραγματικότητα, για πρώτη φορά η τέχνη του σκίτσου στα Ποντιακά, Βήμαν -  Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν. Είναι το Νο1 βιβλίο – εγχειρίδιο Καρέ -  Καρέ Μαθήματα σκίτσου, το πρώτο από τα τρία βιβλία – εγχειρίδια της σειράς που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, τα πρώτα από Έλληνα σκιτσογράφο. Η νέα προσπάθεια του σκιτσογράφου σκοπό και στόχο έχει, όχι τόσο να μάθουμε να σκιτσάρουμε διαβάζοντας το βιβλίο Βήμαν -  Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν, αλλά κυρίως να συνεχίσει η Ποντιακή διάλεκτος  σε θέματα τέχνης να υπάρχει και να την έχουν οι νεότεροι και οι επόμενες γενιές, σε γραπτή μορφή.

Το Βήμαν -  Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν Νο1, είναι ένα...

...  ελάχιστο ευχαριστώ και μνήμη  για όλους αυτούς που έμειναν στον Πόντο… όπως γράφει στην εισαγωγή των σελίδων ο σκιτσογράφο… Για τ’ ατείντς που τα στούδα τουν επέμ’ναν σην ...Πατρίδαν.

Τέλος να σημειώσουμε, ότι, σε συνδυασμό τα δύο βιβλία – εγχειρίδια ( Καρέ-καρέ μαθήματα σκίτσου και Βήμαν-βήμαν μαθέματα σκεδίασμαν), μπορούμε να διδαχτούμε κα να μελετήσουμε την Ποντιακή διάλεκτο μικροί και μεγάλοι συνδυαστικά και ταυτόχρονα να σκιτσάρουμε, δηλαδή και να μάθουμε για να μη σβήσει η Ποντιακή διάλεκτος με τρόπο διασκεδαστικό και ξεκούραστο.
Το βιβλίο – εγχειρίδιο είναι των εκδόσεων raster one – Δημήτρης Τσάτσης, Χλόης 9 και Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκη,  Τηλ. 2310 548285 και η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τη δασκάλα – δασκάλα Ποντιακής διαλέκτου Θεοδωρίδου Αλκμήνης.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.