Σάββατο, 16 Μαΐου 2015

«ΤΟΥΡΚΑΛΑ» ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, EŞRA ELÖ : «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΟΙΩΣΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑ»

page_esra-elonu39nun-39turkum-diyemem39-sozleri-twitter39i-karistirdi_49389532217311β Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δημόσια τοποθέτηση και μάλιστα σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, μιας γνώστης «Τουρκάλας» συγγραφέας, της Esra Elö, ότι δεν μπορεί να πει ότι είναι Τουρκάλα και ότι ποτέ δεν ένοιωσε πως είναι τουρκική καταγωγής.

Η Esra Elö σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του τουρκικού καναλιού, Habertürk, με τον τίτλο, «Kime göre Neye göre», απαντώντας στην χαρακτηριστική ερώτηση της εκπομπής, «Ποιος είμαι ;», ομολόγησε ότι της είναι αδύνατον να δηλώσει ότι είναι Τουρκάλα και ακόμα πιο προχωρημένα ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε πως έχει αυτό που αναφέρουν σαν τουρκική εθνική συνείδηση.

 

Μάλιστα η γνωστή συγγραφέας δεν αρκέστηκε σε αυτή την καταπληκτική δημόσια ομολογία, που θεωρήθηκε χαστούκι στην κατεστημένη τουρκική ιδεολογία για την σύγχρονη τουρκική εθνική συνείδηση, αλλά προχώρησε ακόμα περισσότερο κάνοντας έντονη κριτική στην κεμαλική ιδεολογία που επικράτησε στην δεκαετία του τριάντα με την γνωστή φράση, «Ne mütlü türküm diyene», δηλαδή, «Τι ευτυχής να λέω πως είμαι Τούρκος».

Η Elö αναρωτήθηκε γιατί να λέμε ότι είμαστε ευτυχείς που είμαστε Τούρκοι και πρόσθεσε πως αυτό προκύπτει από μια αίσθηση εθνικής ανασφάλειας που δείχνει και το πραγματικό πρόβλημα που είναι πρόβλημα ταυτότητας.

Η δημόσια αυτή ομολογία της Τουρκάλας συγγραφέας, όπως ήταν επόμενο προκάλεσε θύελλα συζητήσεων και αντιδράσεων.

Το εντυπωσιακό όμως είναι πως στο Twitte, όπου άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της τουρκικής ταυτότητας, βρήκε πολλούς υποστηριχτές που συμφώνησαν με την δημόσια αυτή ομολογία της παραδεχόμενοι ουσιαστικά πως και αυτοί δεν μπορούν να ισχυριστούν πως είναι Τούρκοι, ή πως αισθάνονται πως είναι Τούρκοι.

Άλλο ένα σοβαρό σημάδι γι’ αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό πως το περίφημο πρόβλημα ταυτότητας στην γειτονική Τουρκία, δηλαδή το γνωστό «Kimlik Meselesi», συνεχίζει να προκαλεί έντονες παρενέργειες στην καθεστωτική τουρκική εθνική συνείδηση, μια πλαστή, κεμαλικής παραγωγής συνείδηση, (η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει και μια ισλαμικοεθνικιστικη διάσταση), που άρχισε ήδη από την δεκαετία του ενενήντα να κλονίζετε σοβαρά.

Αυτά ας τα βλέπουν κάποιοι όψιμοι κεμαλολάγνοι και νεοοθωμανιστές εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πολεμούν λυσσαλέα κάθε μορφή ελληνικότητας και ορθόδοξης παράδοσης και θέλουν να μας ξανακάνουν… νεοτουρκική «σουλεϊμανική» επαρχία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.