Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

.N.E.ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - 4ο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης






«Νιώσαμε έντονα συναισθήματα από τον έκδηλο ενθουσιασμό και την συγκίνηση των Σέρβων,που στη θέα και μόνο της ελληνικής σημαίας έρχονταν και τη φιλούσαν» Με πρωτοβουλία του χοροδιδάσκαλου Χρήστο Τερζή, το τμήμα ενηλίκων της Ενοριακής Νεανικής Εστίας Αγ Αθανασίου του Παλαιοκάστρου, συμμετείχε στο 4ο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Στο διεθνές φεστιβάλ, παραδοσιακών χορών, DUKAT FEST, πήραν μέρος χορευτικά από 11 χώρες μεταξύ των οποίων το Μεχικό, η Ινδία, η Ρωσία, Λιθουανία, Λετονία κ.α Οι διοργανωτές, αλλά και οι θεατές του φεστιβάλ, υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα και θέρμη την ελληνική αποστολή. «Νιώσαμε έντονα συναισθήματα από τον έκδηλο ενθουσιασμό και την συγκίνηση των πολιτών, που στη θέα και μόνο της ελληνικής σημαίας έρχονταν και τη φιλούσαν», αναφέρουν τα μέλη του χορευτικού. 



Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιείχε επίσκεψη στον Υπουργό Πολιτισμού, στο δήμαρχο της πόλης και συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης το χορευτικό του Παλαιοκάστρου, συμμετείχε σε διάφορες χορευτικές παραστάσεις, φωτογραφήσεις και επίδειξη παραδοσιακών στολών. 

Η Μπάνια Λούκα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και έδρα κυβέρνησης και μεγαλύτερη πόλη της Σερβικής Δημοκρατίας. Έχει πληθυσμό 203.000 κατοίκους και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Βρμπας. Δεν έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τον πρόσφατο πόλεμο και το σημαντικό εναπομείναν ιστορικό κτίσμα στην πόλη είναι το κάστρο της (Kastel) στις όχθες του ποταμού.

Η υποδοχή και η αντιμετώπιση του ελληνικού χορευτικού από το Ωραιόκαστρο, υπήρξε συγκινητική από τους Σέρβους, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία εξέφραζαν τα φιλικά τους αισθήματα προς τους Έλληνες και την Ελλάδα. Όλα δε τα μέλη της αποστολής του χορευτικού της Ε.Ν.Ε Αγίου Αθανασίου  Παλαιοκάστρου, μιλώντας για την εμπειρία της συμμετοχής τους, σε αυτό φεστιβάλ τονίζουν: «φεύγοντας από αυτό το φολκλορικό φεστιβάλ, της Σέρβικης δημοκρατίας, πήραμε μαζί μας τις ομορφότερες αναμνήσεις». 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.