Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΣΥΜΕΩΝ ΜΑΤΣΚΑΝΗΣ «ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ»






ATHOS PALACE-PALLINI BEACH
THEOPHANO IMPERIAL PALACE
MACEDONIAN SUN-SIMANTRO BEACH

G-Hotels-Kallithea- Halkidiki-63077 Hellas
Tel: 2374022100 - Fax: 2374023605
E-mail: welcome@ghotels.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα G-Hotels και η Τέχνη του Επικοινωνείν σας προσκαλούν στην έκθεση Αγιογραφίας του Συμεών Ματσκάνη, την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2011 στην αίθουσα Τέχνης «Άθως» στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια της διοργάνωσης «G-Hotels Culture Events».

Διάρκεια έκθεσης έως 6 Μαϊου
Ώρες λειτουργίας  18.00-24.00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες στο τηλ. 6945045125



ΣΥΜΕΩΝ ΜΑΤΣΚΑΝΗΣ
«ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ»
Τα έργα που φιλοτεχνεί εκφράζουν τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ακμάζει η περίφημη Κρητική Σχολή Αγιογραφίας. Την τεχνοτροπία της Σχολής αυτής «μελετά ζωγραφίζοντας και ζωγραφίζει μελετώντας». Με χρωματική αντίληψη, με επιμονή στη λεπτομέρεια, με την τεχνική της παλαίωσης και με χρήση χρυσού, του οποίου η λάμψη υποτάσσεται στο συνολικό τόνο, η τελική εμφάνιση του έργου παραπέμπει σε ανάγνωση παλαιών εικόνων. Στόχος του αυτοδίδακτου, με έμφυτο ταλέντο, καλλιτέχνη, είναι να παροτρύνει το θεατή να καταρρίψει το «δυσδιάστατο» των αγιογραφιών και να αντιληφθεί την τρίτη διάστασή τους, μέσα από την οποία επιθυμεί να τον μεταφέρει στο σκοπό της ύπαρξης των εικόνων. Οι μορφές, τα χρώματα και ο φωτισμός που προσδίδει, αποδίδουν τέλεια το χαρακτήρα και το συμβολισμό της εκκλησιαστικής τέχνης, αντανακλώντας συγχρόνως το βάθος της πνευματικής ζωής του ζωγράφου. Τα έργα που παρουσιάζονται δημιουργήθηκαν την περίοδο 2001-2008.






ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΜΕΩΝ ΜΑΤΣΚΑΝΗ
Ο Συμεών Ματσκάνης γεννήθηκε το 1953 στην Έδεσσα. Αποφοίτησε από τη «Σιβιτανίδειο» σχολή της Αθήνας και παντρεύτηκε στη Βέροια, όπου ζει μέχρι και σήμερα με την οικογένειά του.
Ο Συμεών Ματσκάνης έχει στο ενεργητικό του έξι ομαδικές και τρεις ατομικές εκθέσεις.
Ατομικές εκθέσεις:
Χριστολογικός Κύκλος (Σεπτέμβριος 2001) και
Θεομητορικός Κύκλος – Ακάθιστος Ύμνος (Σεπτέμβριος 2008)
Εικόνες του υπάρχουν σε ναούς καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως της Λευκωσίας, της Βοστόνης, της Μόσχας, της Βιέννης και άλλων χωρών.
Το έργο του αποπνέει  τον αέρα της Βυζαντινής παράδοσης, αλλά καταφέρνει να επικοινωνήσει με σύγχρονο τρόπο μια τέχνη βαθιά ριζωμένη στην παράδοση, χωρίς όμως να υποκύπτει σε νεωτερισμούς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.