Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Κάτω από τη βάση στο πρώτο τετράμηνο, η νέα διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στο πρώτο τετράμηνο δεν κρίνεται φυσικά  μια  δημοτική αρχή στην παραγωγή έργου. Κρίνεται το ήθος και το ύφος, η εικόνα που παρουσιάζει ως εξουσία και δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής,  για αυτά που θα επακολουθήσουν. Σε αυτό το πρώτο σύντομο χρονικό διάστημα λοιπόν, είδαμε  πολλά. 



1)  Είδαμε εμβρόντητοι τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου, να θεωρεί τα χωριά  της Καλλιθέας, από τα οποία προέρχεται και ο δήμαρχος,  ούτε λίγο ούτε πολύ, ως τόπο εξορίας με τον οποίον απειλούσε τους υπαλλήλους του δήμου, ότι θα τους έστελνε εκεί.

2)  Είδαμε τη διοίκηση να εκθέτει το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου με  έναν πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος  επιτίθεται,  ως άνους και άφρων, πολλές φορές  από τη θέση του, εναντίον των πάντων, της αντιπολίτευσης, των δημοτικών συμβούλων και  των πολιτών ακόμα,  επιβεβαιώνοντας  τον  Κάισλερ που είχε πει ότι θα χρειασθούν εκατομμύρια χρόνια για να αποβληθεί από τον ανθρώπινο εγκέφαλο η επιθετικότητα.

3)  Είδαμε έναν αντιδήμαρχο που παρά του ότι ορκίστηκε και με τα δύο χέρια πίστη στο Σύνταγμα, να εμφανίζεται θιασώτης της χούντας που προσβλέπει μάλιστα ότι «του στρατού η αρβύλα θα ξεπλύνει την ξεφτίλα» και που μέχρι να γίνει αυτό, να επιδίδεται σε συστηματική και βάναυση κακοποίηση της  ελληνικής γλώσσας και σε δημόσια έγγραφα, ως γνήσιος «εθνικόφρων». Και επιπλέον τον Δ. Σαραμάντο, όχι μόνο να τον καλύπτει , αλλά να τον αναγορεύει και ως τον καλύτερο από τους αντιδημάρχους που έχει. Φαντάσου δηλαδή.  

4) Είδαμε τη νέα διοίκηση από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, να επιλέγει την παραπλάνηση και την εξαπάτηση των δημοτών, επιχειρώντας να παρουσιάσει  έργα των προηγούμενων διοικήσεων ως δικά της, όπως τα γήπεδα 5χ5 στη Μυγδονία και τους κόμβους στο Ωραιόκαστρο. 

5)  Είδαμε αθετήσεις και ακούσαμε ψέματα πολλά..  Αθετήθηκε  πάραυτα η προεκλογική  εξαγγελία  της διοίκησης, περί απόλυτης διαφάνειας. Επέλεξε  την Απογραφή των οικονομικών στοιχείων του δήμου, να την καλύψει με  ένα πέπλο μυστικότητας και αδιαφάνειας κυρίως για τον  πρώην δήμο Καλλιθέας.

6)   Είδαμε μια διοίκηση φοβική, με το σύνδρομο της αντιλόπης, που δεν τόλμησε  να αξιοποιήσει τον νέο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης. Που δεν τόλμησε  να υπερβεί τα μικροπαραταξικά όρια και να δεχθεί την εκλογή ενός κοινά αποδεχτού υποψήφιου για τη θέση του Συμπαραστάτη. Και επέλεξε την μη εκλογή, προφανώς γιατί αντιμετωπίζει τον νέο θεσμό σαν έναν ακόμη  μπελά και ήθελε  να έχει έναν  λιγότερο στο κεφάλι της. 

7)  Είδαμε μια διοίκηση να αδυνατεί να καταπιαστεί με τα τρέχοντα φλέγοντα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες, όπως με την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, με την μετατροπή εκτάσεων του δήμου σε χωματερές και με την εκπαίδευση που αντί να δρομολογεί την κατασκευή νέων σχολείων, να κλείνει τα υπάρχοντα και αντί όλων αυτών να εξαγγέλλει την ασφαλτόστρωση ……του δάσους του  Ωραιοκάστρου.

 8)  Είδαμε δημοτικά συμβούλια στα οποία η διοίκηση δεν φέρνει σχεδόν ποτέ  πλήρη φάκελο των θεμάτων, ως οφείλει και αντί της διαφάνειας να δίδεται το λιγότερο η εικόνα της προχειρότητας και να αιωρούνται υπόνοιες διαπλοκής.

9)  Είδαμε έναν πλασματικό προϋπολογισμό, που στηρίζεται στην  αδιαφάνεια και τα ελλιπή στοιχεία για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου. Ένα Τεχνικό πρόγραμμα που δεν διασφαλίζει την αναλογικότητα στην ιεράρχηση και την κατανομή των έργων, στις τρεις δημοτικές ενότητες, με αποτέλεσμα να προκαλεί στρεβλώσεις και να εισάγει την άνιση και άδικη μεταχείριση της μεγαλύτερης δημοτικής ενότητας του Ωραιοκάστρου και τέλος

10)   Σε μια περίοδο καταβαράθρωσης  του κύρους των πολιτικών και των αιρετών, βλέπουμε το δήμαρχο Ωραιοκάστρου Δ. Σαραμάντο,  να  αδυνατεί  να  αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, σχετικά με  την πρώτη του καταδίκη  σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για την υπόθεση του  λατομείου του Μεσαίου, που ζημίωσε  το δήμο Καλλιθέας. Δεν είδαμε τον Σαραμάντο στις 10/5 να ζητάει την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, εάν πράγματι πιστεύει ότι άδικα τον καταδικάσανε.  Πιστεύουμε ότι θα εφαρμοσθεί το κράτος του δικαίου, με ότι προβλέπεται για αυτές τις περιπτώσεις, ώστε  να έχει ο δήμαρχος, απαλλασσόμενος των καθηκόντων του, όλη την άνεση και το χρόνο για να αποδείξει την αθωότητά του.  Ευχόμαστε η δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση, για το καλό του θεσμού και του δήμου  Ωραιοκάστρου. Θα είναι κρίμα και άδικο για το νέο δήμο Ωραιοκάστρου, να επιτρέψουμε όλοι, να ανεμίζει έξω από το δημαρχείο η σημαία της ανομίας. 

Είδαμε με άλλα λόγια  μέχρι τώρα, πράματα και θάματα. Και προπαντός μια παρωχημένη πρακτική στην άσκηση της εξουσίας που παραπέμπει στο καταδικασμένο παρελθόν. Και από ότι ξέρουμε όποιος βαδίζει με το κεφάλι προς τα πίσω μάλλον, θα σκοντάφτει συνεχώς.     

Αστέριος Γαβότσης
Επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης πολιτών               
«ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.