Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μελέτες σχετικά με την Κρατική Εκστρατεία Εξολόθρευσης των Χριστιανών της Μικράς Ασίας (1912-1922) και τις συνέπειές της : Ιστορία, Δίκαιο, Μνήμη. Επιμελητές Tessa Hofmann, Matthias Bjørnlund και Βασίλειος Μεϊχανετσίδης




 
512 σελίδες, 37 φωτογραφίες, χάρτες
ISBN 978-0-89241-615-8
Γλώσσα: Αγγλική

Η μεταβατική περίοδος από την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό διαδικασιών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούνταν από μια στενή elite [(γνωστή ως ‘Κομιτάτο/Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο’ (İttihat ve Terakki Cemiyeti)], η οποία είχε ως σκοπό να οικοδομήσει ένα μοντέρνο, εθνικό κράτος [Τουρκικό και μουσουλμανικό]. Μία από αυτές τις διαδικασίες υπήρξε η προμελετημένη και προσχεδιασμένη εξουδετέρωση (elimination), στην πραγματικότητα η εξόντωση (extermination), των Χριστιανικών (και ασφαλώς και άλλων) μειονοτήτων. Σύμφωνα με δημογραφικές μελέτες, οι αριθμοί είναι σαφείς: Το 1912 οι περιοχές της Μικράς Ασίας και της Θράκης κατοικούνταν από περίπου 4-5 εκατομμύρια Χριστιανούς και 7-8 εκατομμύρια Μουσουλμάνους· το 1923 μόνο 250-300.000 Χριστιανών απέμειναν.
 

Ο Ραφαήλ Λέμκιν (Raphael Lemkin), ο νομικός που εισήγαγε τον όρο γενοκτονία στο διεθνές δίκαιο, διαμόρφωσε τις πρώϊμες ιδέες του σχετικά με τον προσδιορισμό αυτού του εγκλήματος πολέμου, μελετώντας και εξετάζοντας την καταστροφή των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, ενώ ο διαπρεπής Τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής σημείωσε ότι ο εκμηδενισμός (annihilation) των Χριστιανικών μειονοτήτων αποτέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας σχηματισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όπως τονίζουν οι επιμελητές αυτού του τόμου, το πρόσφατο Ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Γενοκτονολόγων (International Association of Genocide Scholars) υποδεικνύει την ύπαρξη και άλλων ομάδων θυμάτων, αναγνωρίζοντας την Ελληνική και Ασσυριακή Γενοκτονία. Ως εκ τούτου, ο τόμος αυτός αποτελεί προσπάθεια να προσφέρει ένα περίγραμμα και μια κατεύθυνση προς μια πιο εκτενή μελέτη και εξέταση της προσχεδιασμένης καταστροφής και εξάλειψης της Ελληνικής παρουσίας, η οποία κάλυπτε περίοδο τριών και πλέον χιλιετιών, στον χώρο, στον οποίο ιδρύθηκε μετέπειτα η Τουρκική Δημοκρατία.
 
Kατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει εκτενώς μελετηθεί η Γενοκτονία του Αρμενικού πληθυσμού στον Οθωμανικό/Τουρκικό χώρο. Λιγότερο έχει μελετηθεί επιστημονικά η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας [Ανατολική Θράκη, Ιωνία, Πόντος, Καππαδοκία...]˙ υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι οι Τουρκικές κυβερνήσεις πέτυχαν να εκφοβίσουν διπλωμάτες εντός του πλαισίου των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων της τελευταίας περιόδου, αλλά και να υπονομεύσουν την ακαδημαϊκή ακεραιότητα (συμπεριλαμβανόμενων ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι σταδιοδρομούν ως αρνητές, υποστηριζόμενοι από διεθνείς μηΚυΟ, υπό το πρόσχημα της μάχης ενάντια στον εθνικισμό).
 
Ο τόμος περιλαμβάνει άρθρα υπό τους εξής τίτλους: Γενική Επισκόπηση, Τεκμηρίωση, Ερμηνεία, Αντιπροσωπεύσεις και Δίκαιο, Γενοκτονολογική Εκπαίδευση, Μνημόνευση, Εννοιοποίηση, καθώς επίσης και μια εκτενέστατη Βιβλιογραφία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.