Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ από τον ΒΑΣΙΛΗ ΔΑΓΡΕ ( Τοπογράφο - σκιτσογράφο)

Καρέ Καρέ Μαθήματα σκίτσου Νο3, μαθήματα σκίτσου, ζώα, αγρόκτημα,  ζώα του δάσους, ψάρια , πουλιά , Βασίλης Δαγρές, ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ,


       Δεν πέρασε πολύς  χρόνος και να το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Νικολαίδη , του δικού μας Δημήτρη  , του ανθρώπου και σκιτσογράφου , που μας οδηγεί με τα βιβλία του στον κόσμο του σκίτσου , στον κόσμο του φανταστικού.
       Το τρίτο βιβλίο ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ  μαθήματα σκίτσου του Δημήτρη ασχολείται από την μια μεριά με το αγρόκτημα και το τι μπορεί να περιέχεται σε αυτό , όπως η αγροτική κατοικία , τα αγροτικά μηχανήματα , τα κατοικίδια ζώα , από την άλλη δε με τα ζώα που μπορεί να έχουμε δει όταν ήμασταν μικροί σε κάποιον  ζωολογικό κήπο.

       Με το βιβλίο αυτό θα έλεγα ότι ξεκινάει με μικρές ενότητες , στην πρώτη ενότητα έχουμε την αγροτική κατοικία για το πως μπορούμε να σχεδιάσουμε μια διώροφη και μονώροφη κατοικία σε προοπτικό σχέδιο , φτιάχνοντας πρώτα την βάση , μετά την εξωτερική σκάλα με το κομμένο με μια παράλληλη γραμμή στην κορφή του γράμματος  Λ  , και συνεχίζει με γλαφυρό και απλό τρόπο την κατασκευή μιας αλωνιστικής μηχανής χρησιμοποιώντας παρενθέσεις και το γράμμα Γ , και τέλος με το τρακτέρ χρησιμοποιώντας τετράγωνα και παραλληλόγραμμα , και αυτά δεν μένουν έτσι πρέπει να υπάρχει και ο γεωργός , σχεδιάζεται και αυτός για να υπάρχει μια πλήρης ολοκληρωμένη εικόνα. Και μετά έρχεται η περίφραξη δείχνοντας μας πολύ απλά και κατανοητά το σημείο φυγής , και την σχεδίαση σε θέση ανφάς με οριζόντιες και παράλληλες γραμμές χρησιμοποιώντας γεωμετρία. Όλα σχεδιάζονται με απλά σχήματα και γράμματα της δικά μας αλφαβήτας , παρατηρούμε,  σχεδιάζουμε , και το δύσκολο μας το κάνει απλό.             
      Στην δεύτερη ενότητα ασχολείται με τα κατοικίδια ζώα, ξεκινάει με το πρόβατο χρησιμοποιώντας την παράλληλη γραμμή ισορροπίας , και πάνω από αυτή το κύριο σώμα του ζώου ( το μπαλονάκι όπως το αναφέρει στο βιβλίο ) δείχνοντας μας το ύψος του ζώου , και συνεχίζει με το γουρουνάκι , με το κοτοπουλάκι το άλογο ,το γαϊδουράκι, την αγελάδα ,το σκυλάκι , το γατάκι , και όλα αυτά με απλές γραμμές , μας δίνει να καταλάβουμε τον τρόπο και το στήσιμο του κάθε ζώου , έτσι ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να σχεδιάσουμε τον όγκο του κάθε ζώου με απλές γραμμές με ελλείψεις ,  στρογγυλά και ημικύκλια.
       Αλλά και στα άγρια ζώα όπως στον στρουθοκάμηλο και στον κροκόδειλο που αν το δεις από φωτογραφία , ή εγκυκλοπαίδειες θα αναρωτηθείς εάν μπορείς να τα σχεδιάσεις , και όμως έτσι απλά ο Δημήτρης επεμβαίνει , μας κατευθύνει , και μας δίνει την λύση με απλές γραμμές, σε παροτρύνει και σου λέει , μπορείς και εσύ να το σχεδιάσεις .
       Αλλά και τον βυθό της θάλασσας δεν τον αφήνει απέξω και να σου το δελφίνι ,ο καρχαρίας , η φάλαινα , η χελώνα , δίνοντας το σχήμα του κάθε είδους με καμπύλες, κύκλους , και με γράμματα.    
      Στην τρίτη  ενότητα και στο τέλος του βιβλίου μας δίνει την ευκαιρία από τον πιο μικρό έως και τον πιο μεγάλο αναγνώστη  να συμπληρώσουμε τα λογότυπα των κενών μπαλούν που σκόπιμα ο συγγραφέας τα έχει αφήσει κενά, με τις δικές μας ιδέες και σκέψεις. Από εδώ και πέρα ξεκινά η φαντασία και το δικό μας παραμύθι. 
      Συμπερασματικά θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ καλό βιβλίο το οποίο θα βοηθήσει πολύ αυτόν που θέλει να ασχοληθεί με το σκίτσο , να μπορεί να διακρίνει τον όγκο σε άψυχα και έμψυχα , το στήσιμο και την κίνηση .  
      Ένα λευκό χαρτί και ένα μολύβι χρειάζεσαι και με οδηγό το βιβλίο του Δημήτρη μπορείς να αρχίσεις να σχεδιάζεις κάτι που για εσένα θεωρούταν ακατόρθωτο να δεις και να διαπιστώσεις , ότι είναι κατορθωτό προσθέτοντας ταυτόχρονα τις δικές σου ξεχωριστές μολυβιές .
     Πολύ καλή προσπάθεια, καλή συνέχεια και για το επόμενο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΓΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.