Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Η εκλογική συνεργασία ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ μπροστά στις νέες προκλήσεις Φωτεινή Σαλονικίδου, υποψήφια βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης με την εκλογική συνεργασία ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ





Θα έλεγε κανείς, ότι για τις απόψεις της επαναστατικής αριστεράς, αυτές οι εκλογές μοιάζουν πιο «εύκολες» από τις προηγούμενες. Μέσα σε διάστημα μόλις 7 μηνών κατέρρευσαν αρκετές αυταπάτες σε σχέση με το τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση στις σημερινές συνθήκες. Ενισχύθηκε η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και ιδιαίτερα απέναντι στην ΕΕ (οι ΗΠΑ δυστυχώς παραμένουν στο απυρόβλητο). Φάνηκε περίτρανα αυτό που τόσα χρόνια προσπαθούν να αναδείξουν οι δύο οργανώσεις που μετέχουν στην εκλογική συνεργασία, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, δηλαδή η εξάρτηση και η υποτέλεια της χώρας και το αδιέξοδο της γραμμής της «διαπραγμάτευσης». Επιβεβαιωθήκαμε σε μια σειρά θέσεις και εκτιμήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, με τελευταία και πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του δημοψηφίσματος, όπου η στάση της «ΑΠΟΧΗΣ από το κάλπικο δημοψήφισμα» αποδείχθηκε παραπάνω από σωστή όταν μόλις σε λίγες ώρες μετά το «ΟΧΙ» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μετέτρεψε σε ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στα σκληρότερα μέτρα της νέας μνημονιακής εποχής που ζούμε.

Αν, όμως, ξύσει κανείς λίγο την επιφάνεια, θα διαπιστώσει τις μεγάλες προκλήσεις και τις ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε. Κι αυτό γιατί η επιβεβαίωση έρχεται κυρίως από εκεί που είχε φτάσει προηγουμένως η φωνή μας. Και οι πλατιές λαϊκές μάζες, στην πλειοψηφία τους, δεν ήρθαν σε επαφή με αυτή, δε γνωρίζουν τις θέσεις μας. Όλη αυτή η πορεία κατάρρευσης των αυταπατών αφήνει προσωρινά το αίσθημα ότι «τίποτα δεν αλλάζει». Η απογοήτευση και η απελπισία είναι κακοί σύμβουλοι. Μπορεί να οδηγήσουν στην απαξίωση της πολιτικής, στο «ρεαλισμό της υποταγής» και σε ακόμη μεγαλύτερη στροφή σε φασιστικές ή συντηρητικές απόψεις (όπως συμβαίνει χρόνια τώρα με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και πρόσφατα με την περίπτωση «Λεβέντη»).
Αυτές οι εκλογές έχουν επιθετικό χαρακτήρα προς το λαό. Πριν καλά καλά προλάβουν να φανούν οι συνέπειες του 3ου μνημονίου στο λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ-ΗΠΑ), σπεύδουν με ταχύτητα να μεταμορφώσουν την αμηχανία και το σοκ του λαού σε μια μνημονιακή ψήφο που να νομιμοποιεί τη συνέχιση της επίθεσης από Οκτώβρη. Γιατί μην ξεχνάμε ότι και η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι «μνημονιακή». Αν δούμε τα υπόλοιπα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Λεβέντη, καθώς και την αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική της Χρυσής Αυγής, τότε το εκλογικό άθροισμα προβλέπεται καταθλιπτικό.
Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου βλέπει προεκλογικά την παγίδα και το αδιέξοδο. Άλλωστε δεν έχει και κανείς να του τάξει τίποτα. Πού είναι οι απέραντες προγραμματολογίες και οι υποσχέσεις; Τα κυριότερα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν ανάδειξη στις εκλογές, σήμερα ζητούν την ψήφο του λαού αφού προηγουμένως έχουν δεσμευτεί στο σκληρότερο μνημόνιο των τελευταίων 6 χρόνων.
Πράγματι, λοιπόν, αυτές οι εκλογές είναι «μουγκές». Είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε αυξημένη αποχή. Ως εκλογική συνεργασία ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ δε σκοπεύουμε να έρθουμε σε ρήξη με αυτόν τον κόσμο, ακόμα περισσότερο δε σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε το αστικό κοινοβούλιο. Υπάρχει όμως ανάγκη να επαναφέρουμε τη συζήτηση στην ουσία. Αφενός μεν, ούτε η αποχή ούτε η ψήφος μπορούν να ανακόψουν τις χειρότερες μέρες που ξημερώνουν. Αυτό ήταν και παραμένει ζήτημα πάλης. Κι εμείς στο παρελθόν, είτε έχουμε επιλέξει τη στάση της αποχής, είτε της συμμετοχής, φροντίζαμε πάντα να πολιτικοποιούμε τη συζήτηση και να εξηγούμε στον κόσμο ότι το μόνο που φοβούνται οι δυνάμεις της επίθεσης, οι ιμπεριαλιστές και η ντόπια αστική τάξη, είναι οι λαοί και η οργανωμένη πάλη τους, κι όχι μία παθητική στάση. Τονίζαμε πάντα ότι η ουσία είναι η επομένη μέρα των εκλογών να μας βρει στο δρόμο και στον αγώνα. Αφετέρου, δηλώνουμε σε αυτόν τον κόσμο ότι το αδιέξοδο που αυθόρμητα και ορθά αντιλαμβάνεται, μπορεί να το εκφράσει εκλογικά μέσα από την ψήφο στη δική μας άποψη. Γιατί αυτό ακριβώς θέλουμε κι εμείς να πούμε στον λαό. Με τη συμμετοχή μας θέλουμε να του πούμε να μην επενδύει σε ψεύτικες λύσεις που τάχα υπόσχονται την αλλαγή χωρίς ο ίδιος να έχει πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Θέλουμε να του πούμε ότι τελείωσαν τα ψέματα και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυταπάτες. Ότι το να πάρει τη ζωή του πίσω είναι ζήτημα αναμέτρησης. Ότι η ελπίδα βρίσκεται μόνο στους αγώνες.
Συχνά μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε να δώσουμε λύση στο λαό «εδώ και τώρα». Είναι αλήθεια ότι συνηθίζουν να κυκλοφορούν πολλές γρήγορες «λύσεις» στο πλαίσιο της αριστεράς: «εδώ και τώρα» ρήξη με της ΕΕ, «εδώ και τώρα» διαγραφή του χρέους, «εδώ και τώρα» παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και ούτω καθεξής. Θα ήταν το μόνο εύκολο και για μας να κλειστούμε σε ένα γραφείο και να κατασκευάσουμε ένα σωρό τέτοιες «λύσεις» και «προγράμματα μετάβασης». Άλλωστε, δεν διατρέχουμε κανέναν άμεσο «κίνδυνο» να βγούμε κυβέρνηση και θα μπορούσαμε αφορολόγητα να διατυπώσουμε σωρούς από τέτοιες συνταγές... Ποιος θα μας ζητούσε τα ρέστα; Κι όμως, εμείς επιμένουμε με πείσμα να λέμε στο λαό την αλήθεια. Ότι δεν υπάρχει κανένα «εδώ και τώρα» χωρίς την εργατική τάξη και το λαό οργανωμένους και αποφασισμένους να αναμετρηθούν με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Ότι πρέπει να τελειώνουμε με τη λογική της «ανάθεσης» σε διάφορους μεσσίες και σωτήρες.
Γι’ αυτό διαφέρουν οι λύσεις που εμείς έχουμε να προτείνουμε στο λαό για το σήμερα και το αύριο. Να, λοιπόν, τα δικά μας «εδώ και τώρα»: Να ζωντανέψουν τα σωματεία, οι σύλλογοι και τα όργανα πάλης «εδώ και τώρα»! Να ξαναβγεί ο λαός στο προσκήνιο και στο δρόμο «εδώ και τώρα»! Παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στο βάρβαρο νέο μνημόνιο και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση «εδώ και τώρα»! Αυτά είναι τα δικά μας άμεσα καθήκοντα. Κι αν η υπόλοιπη αριστερά βρίσκεται σε σύγχυση, έχοντας ξεχάσει στην άκρη την κατάσταση του λαϊκού παράγοντα και αναζητά δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν, δηλαδή σε νέα εκλογικά μέτωπα ή σε τροπολογίες και σχέδια νόμου στη Βουλή, εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή την αδιέξοδη λογική. Επιμένουμε να δίνουμε τη δική μας απάντηση, αυτή της ανασυγκρότησης του λαϊκού εργατικού κινήματος σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Ο δικός μας δρόμος μπορεί να φαίνεται μακρύς και δύσβατος, αλλά είναι και ο μόνος που ανοίγει προοπτικές για το λαό μας και τους λαούς του κόσμου.
Με αυτές τις απόψεις, και με βαθιά πίστη στις λαϊκές δυνάμεις, η εκλογική συνεργασία του ΚΚΕ (μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές και ζητά στήριξη στις 20 του Σεπτέμβρη.

Γραφείο τύπου Θεσ/νίκης: 6979651166
Blog εκλογικής συνεργασίας: mlekloges2015.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.