Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Ελάτε μαζί μας στην ημερήσια εκδρομή μας την Κυριακή 24 Ιουνίου στον Αγιο Ευγένιο Τραπεζούντος στην παραλία των Πετρωτών Κομοτηνής Το περιοδικό "Πόντος" οργανώνει ημερήσια εκδρομή με λεωφορείο στον Άγιο Ευγένιο της Ρωμανίας στα Πετρωτά Θράκης την Κυριακή 24 Ιουνίου, για να συμμετέχουμε στον πανηγυρικό εσπερινό που θα γίνει προς τιμή του Αγίου Ευγενίου πολιούχου της Τραπεζούντος.

Σας προσκαλούμε στην ημερήσια εκδρομή που θα καταλήξει στον ναό του Αγίου Ευγενίου για να συνεορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε τον πολιούχο της Τραπεζούντας και της Ρωμανίας. Η εκδρομή θα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στην Καβάλα και την αρχαία Μαρώνεια. Τιμή συμμετοχής στην εκδρομή 15 € ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ Καβάλα Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 11 το πρωί από τη Θεσσαλονίκη.


Αγίου Ευγενίου, Τραπεζούντας, Ρωμανία,  αρχαία Μαρώνεια,
 
  Στάση στην όμορφη παραλία της Καβάλας για καφέ ή φαγητό ή βόλτα στην όμορφη παραλία. Επίσκεψη στην αρχαία Μαρώνεια Στον Νότο του Νομού Ροδόπης τριγυρισμένη από μεγάλους ελαιώνες που φτάνουν έως τη θάλασσα βρίσκεται η Μαρώνεια, μια σπουδαία ιστορική κωμόπολη, χτισμένη στην περιοχή που υπήρχε η συνώνυμή της αρχαία πόλη, μια από τις ισχυρότερες πολιτείες του αρχαιοελληνικού κόσμου.
Αγίου Ευγενίου, Τραπεζούντας, Ρωμανία,  αρχαία Μαρώνεια,

  Η αρχαία Μαρώνεια ήταν μια από τις τρεις σημαντικότερες πόλεις της Θράκης. Πρώτοι οι Κίκονες εγκαταστάθηκαν εδώ πριν από το 800 π.Χ. Οι πρώτοι Ελληνες που κατοίκησαν τη Μαρώνεια ήταν άποικοι από τη Χίο, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ τον 7ο αιώνα ζώντας ειρηνικά με τους Κίκονες. Η πόλη άκμασε πολύ ως εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο...


... Πλούτισε ιδιαίτερα από το εμπόριο με τη Ροδόπη, ενώ είχε και πολύ υγιεινό κλίμα. Λέγεται δε πως στη δεύτερη Αθηναϊκή συμμαχία τα πληρώματα των αθηναϊκών πλοίων έρχονταν εδώ να δουλέψουν γιατί πληρώνονταν καλύτερα. Στον Αγιο Ευγένιο

Αγίου Ευγενίου, Τραπεζούντας, Ρωμανία,  αρχαία Μαρώνεια,

 Στις 19.00 το απόγευμα θα είμαστε στην εκκλησία του Αγίου Ευγενίου σε ένα μαγευτικό τοπίο με θέα το θρακικό πέλαγος. "Ο Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντος μαρτύρησε στην Τραπεζούντα μαζί με τους συναθλητές του Κάνδιδο, Ουαλεριανό και Ακύλα στις 21 Ιανουαρίου του 290 μ.Χ. Υπήρξε πολιούχος Τραπεζούντος και Ρωμανίας και τιμούνταν δύο φορές κάθε έτος, στις 21 Ιανουαρίου και στις 24 Ιουνίου. Στις 24 Ιουνίου 1995 θεμελιώθηκε η εκκλησία του στην πόλη Ρωμανία, στα Πετρωτά Θράκης δίπλα στην Αρχαία Μαρώνεια ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας του Μιχ. Χαραλαμπίδη για την οικοδόμηση της Ρωμανίας.

Αγίου Ευγενίου, Τραπεζούντας, Ρωμανία,  αρχαία Μαρώνεια,
Μετά ήρθε η σημαντική πρωτοβουλία, ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί, των 204 τότε μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που υπέγραψαν την πρόταση νόμου για τη δημιουργία του οργανισμού για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Σήμερα με τη βοήθεια του Αγίου Ευγενίου βρισκόμαστε μπροστά σε μία σχεδόν ολοκληρωμένη εκκλησία, όχι όμως και σε μία πόλη -πρότυπο για την πατρίδα μας. Ο πανηγυρικός εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου θα γίνει φέτος την Κυριακή 24 Ιουνίου 2017στις 19.00. Σας καλούμε στην ημερήσια εκδρομή που θα καταλήξει στον ναό του Αγίου Ευγενίου να συνεορτάσουμε, να πανηγυρίσουμε τον πολιούχο της Τραπεζούντας και της Ρωμανίας. Θεμιτή θα ήταν η συμμετοχή συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές και μουσικά όργανα ώστε μετά το πέρας του εσπερινού όπως συνηθίζουμε, να στήσουμε χορό στον αύλειο χώρο του ναού." Η Ρωμανία αν πέρασε , ανθεί και φέρει κι άλλο. Πληροφορίες-εγγραφές: Δέσποινα Στεφανίδου τηλ. 6973 438180 Φωκίων Φουντουκίδης τηλ. 2310 537290, 6946 333578 Κόστος συμμετοχής 15 ευρώ (Υπάρχει περίπτωση να είναι λίγο μεγαλύτερο το εισιτήριο σε περίπτωση μικρότερης συμμετοχής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.