Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ο Ρόλος του Πολίτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


Βασίλης Χαλκιάς,



Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ο μοναδικός θεσμός  που επιβάλλεται να στέκεται δίπλα  στην καθημερινότητα του πολίτη και με συντονισμένες κινήσεις και προγραμματισμένες πολιτικές να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.


Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας δηλαδή με όλους τους πολίτες ενός Δήμου , ώστε να ενδυναμωθεί  και να αναδείξει όλα τα προοδευτικά χαρακτηριστικά της. 
Θα πρέπει λοιπόν ξεκάθαρα να δηλωθεί η συμμετοχή όλων των Δημοτών, ανεξαρτήτως πολιτικών τους πεποιθήσεων, απεμπλεκόμενοι από τις πρακτικές του παρελθόντος της μιζέριας , της διαπλοκής  και των προκαταλήψεων .  Θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ως στόχο τη στήριξη της κοινωνίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η κρίση.

Εν μέσω λοιπόν μιας περιόδου όπου καλλιεργείται σε κεντρικό επίπεδο ένα κλίμα κομματικής πόλωσης στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές , οι πολίτες οφείλουν να  γυρίσουν την πλάτη στην κομματικοποίηση των εν λόγω εκλογών και να αναλάβουν οι ίδιοι δράση .  Για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να στοχεύσουν  σε μη κομματικές παρατάξεις , όπου ο πολίτης  θα έχει τον πρώτο ρόλο στο σχεδιασμό της ανάπτυξης της περιοχής του και όχι το κόμμα.  Προς τούτο απαιτείται η συμμετοχή όλων, ανεξάρτητα των πολιτικών του πιστεύω , αφού σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις υπάρχουν πολίτες με πρωτοποριακές ιδέες , αντιλήψεις και ικανοί περί τη διοίκηση , καθόσον  αυτό που προέχει είναι  η πρόοδος , η ευημερία  και η ανάπτυξη του Δήμου και όχι ο κατακερματισμός του σε  κομματικά στρατόπεδα με τις όποιες αντιπαραθέσεις τους και της καταμέτρησης κομματικών δυνάμεων.
Ποίος όμως είναι ο ικανός που μπορεί να το πετύχει; Σίγουρα όχι αυτός που:
-       Δοκιμάστηκε και απέτυχε να έχει σε διαδοχικές παρελθούσες εκλογές την καθολική ή σχεδόν την καθολική αποδοχή των Συνδημοτών του . Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; ότι πάρα πολλοί  Δημότες του είναι δυσαρεστημένοι είτε με τη διοίκησή του ,είτε με τις δραστηριότητες του Δήμου του , είτε με την επιλογή των συνεργατών του ή με την μη εκπλήρωση των προεκλογικών του υποσχέσεων.
-       Είχε υψηλές θέσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας και το έργο του δεν ήταν το αναμενόμενο.
-       Έχει μείνει στις πρακτικές του παρελθόντος να κατέρχεται  με κομματικά ψηφοδέλτια.
-       Δρα με υποσχέσεις ή και με διάφορες παροχές σε επαγγελματικές ομάδες ή και σε μεμονωμένους δημότες, δηλαδή άτομο που αυτοπροβάλλεται ως ο μοναδικός  ‘’σωτήρας’’ , στην ουσία  σκέφτεται μόνο το Εγώ του.
-       Επιλέγει δημοτικούς συμβούλους που το μόνο κριτήριο  του, είναι η συγκέντρωση ψήφων ασχέτως της ικανότητάς τους, δηλαδή άτομο  που  ενδιαφέρεται πρωτίστως για την προσωπική του  νίκη  και δευτερευόντως για το καλό του Δήμου του.
-        
-       Φέρεται ως ‘’επαγγελματίας’’ Δήμαρχος ή Πολιτικός.
-       Κατά τη διοίκησή του σε οποιοδήποτε θέσεις ευθύνης  παρατηρήθηκαν κάθε μορφής ατασθαλίες.

Βασίλης Χαλκιάς,


Σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι υπό συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο «προπύργιο» για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη με δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις , προς όφελος  ΟΛΩΝ των πολιτών της, του Δήμου και γενικότερα της Πατρίδας.
Είναι επιτακτική ανάγκη εμείς οι πολίτες  να αγωνιστούμε για να σταθεί η κοινωνία ξανά στα πόδια της με μια ΑΝΕΞΑΡΗΤΗ Αυτοδιοίκηση και με όλους μας στην αγκαλιά της χωρίς πελατειακές σχέσεις ,’’ χρώματα’’ , ταμπέλες και ‘’τζάκια’’, και αυτοπροσδιοριζόμενους  σωτήρες επαγγελματίες Δημάρχους, για  να μπορέσει να δώσει  τον τόνο της ελπίδας,  της ανάπτυξης , της προόδου, της ευημερίας  και της αισιοδοξίας σε όλες τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο .

Βασίλειος Χαλκιάς
Υποστράτηγος ε.α. –  Δομικών Μηχανικός Έργων και Έργων Υποδομής

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Ανεξάρτητης Παράταξης ‘’ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ’’ του Υποψήφιου Δημάρχου Θερμαϊκού  ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.